Adem

Mensen hebben vaak een idee over hoe ze moeten ademen. En komen in de knoop als het lichaam anders ademhaalt dan hoe ze denken dat het zou moeten. Soms is een ademtechniek inderdaad handig. Maar lang niet altijd…..

In mijn logopedisch vakgebied komen mensen vaak naar mij toe met klachten op het gebied van de adem. Dat kan zijn hyperventilatie, benauwdheid (bijvoorbeeld ten gevolg van astma of copd), hoog en oppervlakkig ademen (gaat gepaard bij de meeste stemproblemen maar kan ook los voorkomen). Mensen met onbegrepen ademklachten. Longonderzoek heeft niets uitgewezen. Mensen die zich onrustig voelen. Kortademig. Die snel en gejaagd spreken. Chronisch hoesten, waarbij de oorzaak niet bekend is. Maar ook mensen die veelvuldig moeten boeren, luchtslikken of rumineren. Spasmes in de keel (gevoel van stikken).

Ik werk altijd vanuit het middenrif. De grote ademhalingsspier. Vanuit een liggende positie zorg ik ervoor dat jouw lichaam zich gaat herinneren hoe het van oorsprong wil en kan ademen. De natuurlijke adembeweging komt terug. Vanuit deze adembeweging gaan we bewegen, praten, stem geven, slikken.

De middenrifadembeweging brengt je tot rust. En de kwaliteit van je adembeweging vergroot en brengt kalmte in je spreken, je manier van eten.
Deze manier van ademen heeft een buitengewoon krachtig effect op de werking van je zenuwstelsel. Waardoor vele lichamelijke en psychische functies in balans komen. Denk aan rustige darmen, rustige hartslag, stabiele adembeweging. Maar ook rust, balans, vertrouwen in je dagelijkse doen nen laten.

De vorm van psychotherapie die ik geef wordt transpersoonlijk genoemd. In deze therapie speelt het lichaam een belangrijke rol. Je lichaam is een waarheidsinstrument. In je lichaam schuilen de vragen maar ook de antwoorden. De vragen komen vaak als klachten naar buiten. De lichamelijke of psychische klacht heeft aandacht nodig. Heeft ruimte en tijd nodig. Én heeft antwoorden nodig. Die antwoorden krijg je niet van mij. Ik help je om die antwoorden te vinden. En een belangrijke ingang daarvoor is de adem. De adem is de verbinding tussen jouw buitenwereld en jouw binnenwereld. Het denken speelt in ons leven vaak een hoofdrol. Maar antwoorden worden gevonden op het niveau van het voelen. Waarbij ons hoofd vervolgens weer helpt om dat gevoel te verwoorden.

Voor mensen met onbegrepen adem, stem , slik of keelklachten. Onderzoek wijst niets uit, reguliere therapie (logopedist, fysiotherapeut, psycholoog enz.) heeft onvoldoende geholpen.
Voor mensen die zich overspannen voelen, burn-out zijn, hun grenzen niet goed kunnen aangeven, zich niet durven uitspreken en problemen in relaties (privé of werk) ervaren. Kortom: zich niet lekker in hun vel voelen zitten.
Voor mensen die zich op persoonlijk vlak verder willen ontwikkelen. Die zich willen ontdoen van emotionele remmingen en vrijer willen leven. Of zich spiritueel verder willen ontwikkelen.

De adem speelt in de therapie niet de hoofdrol maar een vriendelijke, begeleidende bijrol. Vaak starten we met een rustige ademoefening om het zenuwstelsel tot rust te brengen waardoor je in contact komt met de gevoelslaag. Vandaar uit komt de juiste vraag naar boven of vind je antwoorden.

Je hervindt je kracht. Je zelfvertrouwen stroomt weer door je lichaam. Je voelt je grenzen en je kunt je weer begrenzen. Inzichten vallen je toe. Je snapt ineens waardoor je altijd tegen problemen aanliep. Het gevoel van tevredenheid neemt toe. En je kunt beter met tegenslag omgaan. Onbegrepen lichamelijke klachten worden begrepen en de klachten verminderen.

Alle yoga- en meditatielessen die ik geef komen voort uit de Raja-yoga.

Voor mensen die zich effectief willen leren ontspannen. En die dit niet alleen op de yogamat willen maar ook in hun dagelijks leven.
Voor mensen met hyperventilatie, spanningsklachten, hoofdpijn, pijnklachten, gebrek aan zelfwaardering, herstel van (ernstige) ziekte, ademproblemen.
Voor mensen die zich verder willen ontwikkeling op hun persoonlijk pad ( emotioneel, spiritueel).

In mijn lessen is het uitgangspunt altijd de adembeweging. Niet de buikademhaling, maar de middenrifademhaling. Vanaf het moment dat je binnenkomt tot het moment dat je de deur uitgaat zal ik je aandacht vestigen op je adembeweging. Je leert je te verbinden met je middenrifadembeweging. Je gaat je middenrifadembeweging herkennen, uitnodigen, actief inzetten, soms juist zijn eigen gang laten gaan.

Je middenrif wordt leidend. Je haalt geen adem meer maar je wordt geademd. Je zult dieper kunnen ontspannen maar je ook energieker gaan voelen. Met behulp van het middenrif zul je beter kunnen slapen. Je leert hoe je pijnklachten kunt verminderen door het toepassen van deze adembeweging. Angst en paniekaanvallen zullen verminderen of uitblijven. Je ervaart een gevoel van tevredenheid. Je gedachten komen tot rust. Je leert beter voor jezelf te zorgen. Liefdevoller naar jezelf te kijken. Met minder oordeel in je leven te staan. De zingeving in je leven vergroot.